Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Ekspresowy Murzynek – Dla Niespodziewanych Gości

– 350 g czekoladowych herbatników,
– 15 g masła,
– 2 łyżki cukru,
– 6 łyżek bitej śmietany.

Składniki na krem kokosowy:

– 200 ml bitej śmietany,
– 250 g wiórków kokosowych,
– 140 g cukru pudru,
– 1 opakowanie cukru waniliowego.

Składniki na krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego,
– 4 łyżki cukru,
– 400 ml mleka.

Polewa:

– 100 g gorącej czekolady,
– 1 łyżeczka masła,
– 1 łyżeczka kremu czekoladowego typu Nutella.

Wkładamy herbatniki do blendera i stopniowo dodajemy pozostałe składniki z pierwszej listy. Gotową masę dzielimy na dwie części.
Wykładamy formę do pieczenia papierem albo, opcjonalnie, smarujemy ją margaryną i posypujemy mąką, a na to nakładamy połowę masy mocno dociskając ją do dna ręką albo łyżką.

Na następnej stronie znajdziecie resztę przepisu.
Pora na przygotowanie kremu kokosowego – ubijamy śmietankę, do której stopniowo dodajemy wiórki kokosowe, cukier i cukier waniliowy. Ubity krem wstawiamy do lodówki.

Schłodzony krem układamy na cieście (znowu mocno dociskając!). Dodajemy drugą połowę masy z herbatników jako następną wersję i przygotowujemy krem waniliowy. Wystarczy ugotować mleko z cukrem i dodatkowo przyrządzić budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciągle mieszając, łączymy obie masy, schładzamy i kładziemy na cieście.
Na samym końcu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, stopniowo dodajemy masło i Nutellę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i polewamy ciasto. Jeśli macie ochotę, dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation