Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Ciasto bajeczne

Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą budyniową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
1 l mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 jajko
200 g masła
warstwa wiśniowa:
500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
4 łyżeczki żelatyny
bita śmietana:
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
podłużne biszkopty
wiórki kokosowe





Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ostygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy.





W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Około 3/4 l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksujemy z jajkiem, żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące mleko wlewamy masę mączno - jajeczną i mieszamy do zagotowania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i partiami ciągle miksując dodajemy zimny budyń. Następnie na zastygniętej warstwie wiśniowej rozsmarowujemy masę budyniową i układamy podłużne biszkopty. Wierzch ciasta smarujemy ubitą śmietankę z cukrem pudrem i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation