Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Babka piaskowa
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolny aromat
1 kostka margaryny (250g)
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania przepisu:
Babka piaskowa

1. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości.
2. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Mieszamy.
3. Wlewamy stopioną gorącą margarynę, mieszamy.
4. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) ok. 50 minut.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Zamiast kakao można dodać bakalie, albo skórkę i sok z cytryny.
*W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć o tyle więcej skrobię ziemniaczaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation