Kuchnia

pieczywo

nocne bułeczki zaplatane z makiem

Ciasto wyrabiamy wieczorem, odstawiamy na noc do lodówki a rano pleciemy bułeczki i pieczemy. Wystarczy rano 40 minut, żeby mieć ciepłe, pachnące pieczywo.
**wyszło mi 9 sztuk
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
40 g drożdży
1/2 szklanki mleka 3%
1/2 szklanki wody
1 roztrzepane jajko
1 łyżka maku

Wieczorem drożdże rozkruszamy, mieszamy z trzema łyżkami mleka i cukrem, odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Mąkę i skrobię przesiewamy, dodajemy do drożdży, wlewamy olej, resztę mleka, wodę i sól. Wyrabiamy (na początku wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego a potem na blacie ręcznie- dzięki temu ciasto nie przykleja się tak do rąk). Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczka i wstawiamy do lodówki na noc. Rano z ciasta formujemy 9 kulek a z każdej kulki wałeczek o długości około 30 cm. Wałeczek ciasta zawiązujemy w pętelkę z dziurką i każdy koniec owijamy wzdłuż tej pętelki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na kwadrans. Pieczemy w 220*C około 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation