Kuchnia

pieczywo

Razowy 18 godzinny chleb Jima Lahey { duży/podwójny bochenek }

Potrzebny będzie żeliwny garnek z pokrywką, lub inne solidne, żaroodporne naczynie

700 g mąki pszennej typ 1500
1 opakowanie suchych drożdży ( 8 g )
2 – 2,5 łyżeczki soli
700 ml ciepłej wody ( w przypadku zwykłej mąki o 100ml mniej )
można dodać garść mieszanki ziaren lnu, słonecznika itp.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z solą i drożdżami. Wlej wodę i mieszaj ciasto drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
Przykryj miskę folią przezroczystą i odstaw w chłodne, lecz nie zimne miejsce na 18 godzin.
Po tym czasie przełóż ciasto na blat obficie posypany mąką. Dodaj garść ziaren. Lekko wyrób, a następnie przełóż na ściereczkę kuchenną – również posypaną mąką. Pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Rozgrzej piekarnik oraz żeliwny garnek do pieczenia chleba do 240° C.
Kiedy temperatura będzie odpowiednia, wrzuć ciasto do gorącego naczynia ( nie musi być ładnie ułożone ) i przykryj pokrywką. Piecz 30 minut.
Następnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez 15 minut lub do uzyskania odpowiedniego koloru skórki.
Kiedy chleb będzie gotowy, wyjmij go i wystudź przed pokrojeniem. Smacznego!

Ps. Na dno garnka wsyp trochę mąki – wtedy łatwiej będzie wyjąć chleb po upieczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation