Kuchnia

pieczywo

Przepis na kruche babeczki ilovebake.pl
BABECZKI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek

250 g maki tortowej
100 g masła
20 g smalcu
2 żółtka
30 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki, smalec, żółtka, sól oraz cukier waniliowy. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Można też wszystko włożyć do malaksera i posiekać, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Ciasto przekładamy na folię spożywczą i tworzymy kulkę (ciasto może się odkruszać i takie ma być). Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie foremki wylepiamy dosyć cienko ciastem. Nakłuwamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 12 min do lekkiego zarumienienia. Babeczki prosto z piekarnika lekko upuszczamy i wykładamy jeszcze gorące. Zostawiamy do wystudzenia i napełniamy ulubionym kremem lub owocami. W wersji słonej wykluczamy cukier.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation