Kuchnia

Przepisy - sałatki

Uwielbiam gotować: Sałatka z brokułami, pomidorami i jajkami z sosem czosnkowym

Składniki na dużą misę:
2 brokuły (każdy o wadze 500g, czyli łącznie 1 kg)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 kg niewielkich pomidorów (dojrzałych ale twardych)
6 jajek
podwójna porcja sosu czosnkowego

Brokuły dzielę na różyczki i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Brokuły nie powinny być rozgotowane, ani też twarde. Kiedy będą gotowe przekładam je szybko na durszlak i przelewam zimną wodą, aby warzywo nie utraciło zielonego koloru. Jajka gotuję, studzę i obieram ze skorupek. Pomidory i jajka kroję na ćwiartki. Przygotowuję dużą, szklaną miskę, do której układam warstwowo różyczki brokułów oraz ćwiartki jajek i pomidorów. Każdą warstwę polewam sosem czosnkowym. Kolejno wykładam warzywa, jajka i sos. Postępuję tak aż do wykorzystania wszystkich składników. Sałatkę wkładam na minimum 1 godzinę do lodówki w celu schłodzenia.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation