Kuchnia

kuchnia

Oryginalne pierogi z kaszą i twarogiem

Ciasto:

400 g mąki pszennej (typ 550)
1 jajko
szczypta soli
ok. 150 ml ciepłej wody
sól, pieprz

Farsz:

200 g wędzonego boczku
1 średnia cebula
250 g tłustego twarogu wiejskiego
250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
olej
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę, wbij jajko i zagnieć ciasto. Wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń je w lnianą ściereczkę i odstaw. W tym czasie przygotuj farsz: kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem.

2. Obraną cebulę i boczek pokrój w kostkę, usmaż na oleju. Dodaj do kaszy, zostawiając trochę boczku do okraszenia. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Jeśli się klei, dodaj trochę mąki. Wytnij krążki (np. szklanką), na każdy nakładaj czubatą łyżkę farszu, mocno zlep brzegi.

4. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podaj polane skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation