Kuchnia

kuchnia

Kebabowa karkówka pieczona w plastrach
Składniki:

Karkówka 1 kg
Ketchup 200 g ok 3/4 szklanki
Majonez 3 łyżki
Musztarda łyżka
Przyprawa kebab gyros małe opakowanie
Cebula 3
Czosnek 3 ząbki
Pieprz łyżeczka płaska
Sól łyżeczka
Przygotowanie:

Karkówkę pokroić na plastry ok. 1cm. Plastry karkówki obsypać i natrzeć przyprawą gyros.
Cebulę pokroić w pióra lub plastry.W osobnej misce wymieszać ketchup z majonez, musztardą, solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnkiem.

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry karkówki, smarujemy ja marynatą, posypujemy cebulą i przekładamy kolejnym kawałkiem karkówki.Jeśli marynata nam zostanie polewamy po karkówce i całość wcieramy w mięso.

Zamarynowaną karkówkę odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Karkówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut a następnie 20 -30 minut bez przykrycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation