Kuchnia

kuchnia

Zupa koperkowa z pulpecikami | Kwestia Smaku


Pulpeciki

250 g mielonego mięsa indyka lub wieprzowego
1/2 czerstwej bułki (np. kajzerka)
1/2 cebuli
1 łyżka posiekanego koperku
1 małe jajko
mąka pszenna

Zupa koperkowa

1 łyżka masła
1 cebula
300 g ziemniaków
1 marchewka
1 litr bulionu
szczypta kurkumy
1/2 pęczka koperku
200 g śmietany 18% (homogenizowanej, gęstej)


Pulpeciki

Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 - 10 minut. Odcisnąć.
Do miski włożyć zmielone mięso, startą na tarce cebulę, koperek, jajko, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Jeśli mielimy mięso w domu maszynką z dużymi lub średnimi oczkami, od razu możemy zmielić też cebulę oraz namoczoną bułkę.
Wszystko dobrze wyrobić dłonią, następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na lekko złoty kolor, wyłożyć na talerz.

Zupa koperkowa

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.
Włożyć podsmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek.
Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną: najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dopiero dodać do garnka z zupą.

Zupa koperkowa z pulpecikami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation