Kuchnia

MINI DESERKI

PŁATKI OWSIANE PRAŻONE Z MIODEM, JOGURTEM I MALINAMI - składniki:
200 g jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
200 g mrożonych malin
4 łyżki miodu
prażone płatki owsiane:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki płynnego miodu
mięta do dekoracji
PŁATKI OWSIANE PRAŻONE Z MIODEM, JOGURTEM I MALINAMI - sposób przygotowania:
Przygotuj chrupiące płatki: płatki upraż na suchej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru, zaczną orzechowo pachnieć i lekko syczeć. Dodaj pojedynczo po łyżce miodu i dokładnie wymieszaj. Całość skarmelizuj - trwa to ok. 5 minut. Następnie przełóż masę na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź masę łyżką na grubość ok. 2 cm. Odstaw do wystygnięcia - masa będzie chrupiąca i lekko się lepiąca. Maliny rozmroź (wstawiam je na noc do lodówki), przełóż do garnka, dodaj miód i podgrzewaj 4-5 minut, aż powstanie słodki, malinowy sos. W szklance lub miseczce układaj warstwami pokruszone prażone płatki, maliny i jogurt. Udekoruj listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation