Kuchnia

MINI DESERKI

Malinowe mini serniki na zimno z jogurtem greckim light


Składniki: (na 8 kielichów do wina)

• 250g twarożku śmietankowego
• 240g jogurtu greckiego light
• 210g serka homogenizowanego waniliowego
• 500g malin (ja użyłam mrożonych)
• 120g drobnego cukru białego
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 5 łyżek cukru pudru
• galaretka malinowa
• żelatyna (ja użyłam żelatyny do serników)
• kilka malin do ozdoby
Potrzebujemy również naczyń do mini serników, np. kielichów do wina.


Wykonanie:
Rozpuszczamy galaretkę, dodając 1/4 wody mniej niż w zaleceniu. Przygotowujemy naczynia do mini serników. Miksujemy rozmrożone lub świeże maliny z dodatkiem cukru pudru. Przygotowujemy jedno dodatkowe naczynie do wymieszania masy sernikowo-malinowej.
Ser twarogowy, serek homogenizowany, jogurt, ekstrakt waniliowy oraz cukier miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. 1/3 masy sernikowej przekładamy do dodatkowego naczynia i mieszamy z 1/2 zmiksowanych malin, w ten sposób uzyskaliśmy 3 masy: sernikową, sernikowo-malinową i malinową. Do każdej z nich dodajemy żelatynę (w ilości podanej na opakowaniu). Uzyskane masy przekładamy do naczyń w dowolnej kolejności, na wierzchu rozlewamy galaretkę i dekorujemy maliną. W moich kielichach ułożyłam kolejno: masę sernikową, sernikowo-malinową, zmiksowane maliny, galaretkę i maliny. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation