Kuchnia

food

Placuszki budyniowe z jabłkami - I Love Bake

Placuszki budyniowe z jabłkami do przygotowania w kilka chwil na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Placuszki mają fajny budyniowy posmak, który kontrastuje z lekko kwaśnym jabłkiem. Oprósz je cukrem pudrem, polej ulubionym sosem lub zjedz jeszcze ciepłe bez dodatków.

Do placuszków dodałam budyń w proszku o waniliowym smaku bez cukru. Budyń nie tylko doda smaku, ale zagęści również ciasto.

Placuszki budyniowe z jabłkami możesz wykonać na dwa sposoby. Mieszając suche składniki z mokrymi lub oddzielając białko od żółtka i ubijając je na sztywną pianę. Pod koniec wystarczy połączyć pianę z ciastem i smażyć. Placuszki zyskają wtedy na puszystości i będą miały lżejszą konsystencję.

Smażymy je na złoty kolor i od razu podajemy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe wprost z patelni.

Zamiast jabłek możesz dodać inne owoce np. banany, jagody, maliny lub usmażyć bez dodatków i podawać np. z domowym dżemem.

PLACUSZKI BUDYNIOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placków

1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
1 budyń waniliowy, proszek (40g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 jabłka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy starte na grubych oczkach jabłka. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation