Kuchnia

ryby

Apetyt i Smak: Ryba w cieście i zalewie pomidorowej - mojej mamy

ok. 1 kg filetów z ulubionej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj, dorsz lub dawniej panga)
sok z cytryny
sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ryb
CIASTO NALEŚNIKOWE:
4 jajka
1 i 1/2 szklanki* mąki
pół szklanki mleka
sól, pieprz, mielona papryka
ZALEWA:
1/2 kg cebuli
woda do podlania
1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
200 ml pikantnego ketchupu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki octu
sól pieprz, cukier
* szklanka o pojemności 250 ml


Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
CIASTO NALEŚNIKOWE:
Jajka zmiksować z mąką i mlekiem. Ciasto ma być gęste (po zanurzeniu w nim ryby, powinno się jej trzymać, nie spływać zanadto). Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać taką ilością wody, by ją przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wlać ocet, posłodzić do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko (już nie przykrywając) aż zalewa trochę się zredukuje i zgęstnieje (ok. 15 minut).

Usmażoną rybę w cieście zalać gorącą zalewą pomidorową. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation