Kuchnia

desery

Rafaello z rumem
Pyszne pralinki kokosowe z białą czekoladą. Bardzo smaczne i delikatne.

Składniki:

300g białej czekolady
200g wiórków kokosowych
50g masła
¾ szklanki płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
Sposób przygotowania:

Czekoladę posiekać drobno..
Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Pozostawić na 15 minut.
Śmietanę z wiórkami podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut. Nie doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
Do miski wsypać 100g wiórków kokosowych.
Ręce maczać w wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation