Kuchnia

Pasty na chleb

pasta kanapkowa ze slonecznika i papryki
Składniki:
ok. 250 g łuskanych ziaren słonecznika
gorąca woda
1 czerwona papryka
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sok z cytryny
olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
sól i pieprz
opcjonalnie: 1 łyżka koncentratu pomidorowego, ulubione zioła

Przygotowanie:
Ziarna słonecznika zalać gorącą wodą i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły.
Paprykę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy lub oleju oraz mielonej słodkiej i ostrej papryki. Podczas duszenia można dodać wodę - papryka szybciej zmięknie.
Do słonecznika dodać podduszoną paprykę, odrobinę oleju/oliwy i zmiksować na gładką masę.
Podczas miksowania można dodawać olej/oliwę, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz wedle uznania dodatkową ilością mielonej papryki lub ulubionych ziół i koncentratem pomidorowym.
Pomidorowy akcent sprawi, że pasta będzie jeszcze lepsza:)

Uwagi!
Do przyrządzenia pasty najlepiej byłoby wykorzystać świeży słonecznik.
Jego ziarna są bardzo delikatne i słodkawe w smaku.
Ze względu na porę roku musimy użyć słonecznika ze sklepu, w paczkach.
Słonecznik należy najpierw spróbować zanim zrobimy pastę.
Jeśli będzie bardzo gorzki - gorzka będzie pasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation