Kuchnia

dieta

Szaszłyki warzywne z piekarnika
Składniki:
• 1/2 cukinii
• 1/2 papryki czerwonej
• 1/2 papryki zielonej
• 1/2 papryki białej/ żółtej
• (5 pieczarek)
• (2 łyżki oliwy)
• łyżka soku z cytryny
• świeża bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku, ewentualnie inne przyprawy jak na przykład rozmaryn czy czosnek albo cebula suszona/granulowana
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Pieczarki w plastry, cukinię w grubsze plastry, a potem jeszcze w ćwiartki, a paprykę w mniejsze prostokąty. Włożyć je do jednej miski.
Do miski dodać sok z cytryny, wszystkie przyprawy, polecam użyć ich naprawdę sporo i dodać oliwę z oliwek, wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut.
Warzywa nabijać na patyczki od szaszłyków zgodnie z przyjętą według siebie kolejnością. Ułożyć na kratce do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation