Kuchnia

Wegańsko/Wegetariańsko

Kotlety z gotowanych ziemniaków i serka

Składniki na 10 sztuk:

750 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
135 g. serka kanapkowego ze szczypiorkiem
0,5 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia


Ugotowane do miękkości ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.
Przekładam je do miski i pozwalam przestygnąć.
Do chłodnych ziemniaków dodaję serek i jajko, mieszam masę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wsypuję mąkę, mieszam wszystko łyżką do połączenia.
Następnie nabieram łyżką porcje ciasta (wielkości mandarynki) i robię z nich kulki.
Rozgrzewam olej na patelni (nie za mocno!). Spłaszczam każdą kulkę formując kotleta.
Smażę z obu stron na rumiano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation