Kuchnia

Wegańsko/Wegetariańsko

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-dyniowa-z-curry

750 g dyni (waga po obraniu)
250 g ziemniaków
2 pomidory (ok. 300 g) lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
3 szklanki (750 ml) bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 18% do zup i sosów (lub kremówki 30%)
świeża bazylia

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać curry i kurkumę.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
Świeże pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut lub dłużej, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietanki (zachować parę łyżeczek do skropienia zupy).
Zupę przed podaniem posypać posiekaną bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation