Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje pyszne, łatwe i sprawdzone przepisy :-) : Puszyste racuchy z jabłkami, bez drożdży :-)
SKŁADNIKI

-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 jajka
-3 łyżki cukru
-1 duże jabłko


Żółtka oddzielamy od białek.
Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.
Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.


WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.


Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.
Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.
Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne.


Usmażone racuszki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation