Kopytka dyniowe z kurkami i boczkiem
składniki na 3 porcje:
KLUSKI - 600 g upieczonej dyni hokkaido
1 duże jajko
ok. 200 g mąki pszennej typ 650 + trochę do podsypywania
SOS - 500 g kurek, świeżych albo mrożonych
80 g wędzonego surowego boczku
1/2 niedużej cebuli
1 ząbek czosnku
150 ml słodkiej śmietanki - u mnie 30%
3-4 czubate łyżki natki pietruszki
kluseczki dyniowe, gnocchi di zucca, kopytka z dyni, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido
Jak zrobić kluski dyniowe?
Dynię hokkaido umyłam. Przekroiłam na pół i usunęłam gniazdo nasienne. Miąższ ze skórką pokroiłam na mniejsze kawałki i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w temp. 180 st. C do miękkości - czas zależy od grubości kawałków. Upieczoną dynię przestudziłam. Odważyłam potrzebną ilość warzywa i zblendowałam, bez obierania bo ten gatunek dyni ma cienką skórką i szkoda się jej pozbywać. Do dyni przed blendowaniem wbiłam jeszcze jajko dzięki czemu masa będzie nieco luźniejsza i łatwiejsza do rozdrobnienia na gładkie puree.
kluski dyniowe, kluseczki dyniowe, gnocchi di zucca, kopytka z dyni, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido
kluski dyniowe, kluseczki dyniowe, gnocchi di zucca, kopytka z dyni, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido
Do musu dyniowego z jajkiem dosypałam mąkę i początkowo mieszałam całość łyżką a następnie zagniotłam ciasto rękami. Takie ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste i lepiące. Radzę nie dosypywać więcej mąki bo później kluski będą twardawe. Posmarowanymi olejem rękami odrywałam kawałki wielkości małej pięści i utoczyłam z nich wałeczki a następnie pokroiłam nożem w skośne kluski. Tak samo jak robię kopytka z ziemniaków.
kluski dyniowe, kluseczki dyniowe, gnocchi di zucca, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido
Kluski wrzucałam partiami do osolonego wrzątku i gotowałam jakieś 2 minuty od wypłynięcia. Co chwilę mieszałam zawartość garnka delikatnie drewnianą łyżką. Ugotowane kluski odcedziłam.
Jak zrobić sos kurkowy z boczkiem?
Surowe grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam na ręcznikach papierowych. Większe sztuki porozrywałam na mniejsze kawałki a małe kurki zostawiłam w całości. Jeśli macie kurki mrożone to na pewno były oczyszczone i zblanszowane. Nie trzeba ich też wcześniej rozmrażać.
sos grzybowy, kurki, sos śmietanowo kurkowy, grzyby z boczkiem w śmietanie, sos do klusek, kluski dyniowe z sosem kurkowym
Boczek i obraną cebulę pokroiłam w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekałam. Rozgrzałam patelnię, wrzuciłam boczek i smażyłam go kilka chwil aż zaczął się rumienić. Dodałam cebulę a kiedy się zeszkliła dosypałam kurki. Smażyłam razem, mieszając, przez 3-4 minuty. Jeśli dodacie grzyby zamrożone to może nieco dłużej. Następnie wlałam śmietankę i dusiłam sos przez chwilę na małym ogniu aż zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dosypałam połowę natki pietruszki.
sos grzybowy, kurki, sos śmietanowo kurkowy, grzyby z boczkiem w śmietanie, sos do klusek, kluski dyniowe z sosem kurkowym
Na talerze wyłożyłam porcje ugotowanych, gorących klusek. Polałam je sosem kurkowym i posypałam resztą natki.
I gotowe, można zajadać!
MA==