Kuchnia

Dania wegetariańskie

supełki czosnkowe

Pyszna i zdrowa przekąska. Dodatek czosnku, który jest znany z właściwości antybakteryjnych oraz pietruszki, czyli moc witaminy C sprawia, że możemy sobie pozwolić na taki dodatek pomiędzy posiłkami. Supełki są kruche, chrupiące o lekko słonej powłoce. Polecam je zjeść tego samego dnia po upieczeniu. Inspiracja: seasonsandsuppers. Pozdrawiam.
------------------------------------------
SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 blaszka supełków

2 szklanki mąki pszennej
5 g drożdży suchych lub 10 g świeżych
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
DODATKOWO:

1 duży ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki soli
pół szklanki świeżej pietruszki
Suche drożdże mieszamy z cukrem w 1/4 ciepłej wody, odstawiamy na 5 min. ( używając do ciasta świeżych drożdży musimy wykonać rozczyn ). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszankę z drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie w strukturze. Miskę lekko smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia.

Czosnek, sól, oraz oliwę przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, aż czosnek będzie mocno rozdrobniony. Następnie dodajemy pietruszkę i chwilę miksujemy.

Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy ciasto na kawałek o wym. 25×25 cm. Następnie wycinamy pasy o szerokości 5 cm i długości 12 cm. Każdy kawałek lekko rozciągamy palcami i zawijamy jak supełek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez ok. 18 min do zarumienienia. Następnie wyciągamy i smarujemy wierzch mieszaniną czosnkowo -pietruszkową, ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze przez ok. 5 min. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation