Kuchnia

przepisy wege

Burger z buraków
Przygotowanie: około 20 minut
Pieczenie: około 40 minut
Danie gotowe w: około 60 minut
Kalorie: 800 kalorii
Liczba porcji: 7

Główne składniki
2 duże buraki,
1 szklanka kaszy jaglanej,
1 łyżka siemienia lnianego,
1 szklanka sezamu niełuskanego,
2 jajka kurze,
1 łyżeczka soli himalajskiej,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 marchewka,
7 bułek hamburgerowych,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1 łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki mąki ryżowej,
1 szklanka ziaren słonecznika.

Przygotowanie:
1. Buraki oraz marchew obierz ze skórki i przetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.

2. Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, aby pozbawić ją charakterystycznej goryczki. Zalej 1,5 szklanki wody i gotuj w garnku pod przykryciem przez około 15 minut – aż do całkowitego wsiąknięcia wody. Odstaw do przestygnięcia.

3. Przełóż buraki, marchewkę i kaszę jaglaną do miseczki. Wymieszaj razem z wszystkimi przyprawami, które zawiera przepis, mąką ryżową, zmielonym w młynku do kawy siemieniem lnianym, jajkami oraz sokiem z cytryny.

4. Uformuj z utworzonej masy burgery i obtocz je następnie w sezamie.

5. Wyłóż burgery przygotowane zgodnie z przepisem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

6. Kiedy burgery nabiorą już koloru i staną się chrupiące, wyjmij je z piekarnika i przełóż do bułeczek hamburgerowych. Burgery warzywne z naszego przepisu najlepiej smakują podawane z musztardą, sosem majonezowym oraz warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation