Kuchnia
jedzenie
1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka soli, 2 szklanki mąki z tapioki, 2 jajka, 1 szklanka startego parmezanu
Nastaw piekarnik na ok. 230°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj mikser z zamocowaną łopatką. Wymieszaj w rondelku mleko, olej i sól i, co jakiś czas mieszając, doprowadź do lekkiego wrzenia na średnim ogniu. Zdejmij garnek z ognia jak tylko zobaczysz bąbelki powietrza na mleku. Dodaj mąkę z tapioki i mieszaj tak długo, aż cała mąka się wchłonie. Ciasto będzie grudowate i kleiste. Przełóż je do misy miksera i ugniataj ciasto przez parę minut na średniej prędkości, aż stanie się gładkie i ochłodzi się na tyle, żebyś mogła dotknąć masy.
Utrzep jajka w osobnej misce i wlej je ostrożnie w dwóch partiach do ciasta (mikser ma cały czas chodzić na średnich obrotach). Poczekaj, aż pierwsza część w pełni zmiksuje się z ciastem przed dolaniem reszty jaj. Następnie dodaj tartego parmezanu. Gotowa masa będzie kleista, rozciągliwa i miękka. Używając łyżki oddzielaj porcje ciasta i wykładaj na papier do pieczenia z 3-5 cm odstępami. Jeżeli ciasto będzie się kleić do łyżki, zwilż ją wodą.
Wstaw bułeczki do piekarnika na ok. 25-30 minut, aż ładnie napęcznieją i lekko się zezłocą. Brzegi bułeczek powinny być suche. Zostaw do lekkiego przestygnięcia. Gotowe bułki można przechowywać w szczelnym opakowaniu do tygodnia i odgrzewać w ciepłym piekarniku.
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