Kuchnia

Przepisy

Penne ze świeżym bazyliowym pesto


Składniki dla dwóch osób:

200 g pełnoziarnistego makaronu penne,
pęczek bazylii (około 40 listków),
2 łyżki orzeszków piniowych,
4 łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano,
6 łyżek oliwy,
pół łyżeczki soli,
szczypta świeżo zmielonego pieprzu.


Wykonanie:

Pełnoziarnisty makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy bazyliowe pesto. Umyte listki bazylii kroimy bardzo drobniutko i umieszczamy w miseczce. Dodajemy do niej także orzeszki piniowe oraz 2 łyżki świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano. Ugniatamy całość tłuczkiem od moździerza (lub muddlerkiem) wlewając stopniowo oliwę i doprawiając solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane pesto mieszamy z ugotowanym (i odcedzonym) makaronem. Penne z pesto układamy na talerzach, prószymy resztą parmezanu lub sera Grana Padano i dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation