Kuchnia
zupy
Kapuśniak na żeberkach i wędzonce
czas przygotowania: 3 godziny
SKŁADNIKI:
kawałek surowego żeberka wieprzowego, ok. 500 g
kawałek wędzonego żeberka albo kości wędzonych, ok. 250 g
3 duże liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
ok. 500 g kapusty kiszonej - samej albo z marchewką
1 szkl. soku z kiszonej kapusty
5-6 ziemniaków średniej wielkości
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1 nieduży korzeń pietruszki
50 g boczku wędzonego
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka kminku mielonego
do smaku - pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
1. Żeberko oraz kości pociąć na mniejsze kawałki. Zalać je zimną wodą tak żeby je tylko przykryła. Gotować na małym ogniu aż mięso odchodziło zupełnie od kości. Trwa to ok. 2 godzin, ale różnie bywa. Po zagotowaniu usunąć szumowiny z powierzchni, a kiedy mięso jest prawie miękkie czyli pod koniec gotowania, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, i gotować dalej.
2. Ugotowane żeberka i kości wyciągnąć z wywaru. Dokładnie oddzielić mięso i usunąć wszystkie kosteczki. Mięso pokroić w nieduże kawałki i później dorzucić do zupy pod koniec gotowania.
3. Wrzucić kiszoną kapustę do samego wywaru.
4. Ziemniaki gotować osobno pokrojone w kosteczkę. Gotować wywar z kapustą 15-30 min w zależności od twardości kapusty.
5. Wędzony boczek podsmażyć na patelni. Pietruszkę zetrzeć na tarce. Cebule pokroić w kostkę - podsmażyć na patelni razem wszystko z boczkiem. Gdy jarzyny się zarumienią dodać mąkę i chwile smażyć na małym ogniu.
6.Zawartość patelni przełożyć do garnka z podgotowaną kapustą. Dodać ugotowane w ziemniaki.
7. Doprawić przyprawami do smaku: kminkiem, pieprzem, magą.
8 .Wrzucić ugotowane na początku mięso i pogotować zupę jeszcze jakieś 5 minut. Zestawić z ognia i pozwolić zupie odpocząć 15-20 minut pod przykryciem.
MA==