Kuchnia

zupy

Jarzynowy chłodnik
(składniki, dla 4 osób)

• 3 filiżanki kefiru (lub zsiadłego mleka)
• 1 filiżanka maślanki
• 1/2 filiżanki jogurtu naturalnego
• 2 filiżanki chudego mleka (0,5%)
• 1 filiżanka zimnej wody (mineralnej bez gazu lub przegotowanej)
• 2 garście posiekanej sałaty
• 2 garście posiekanej botwinki (młode listki)
• 6 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki
• 2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone
• 4 łyżki posiekanego koperku
• 1 łyżka posiekanej natki
• 1/3 średniego ogórka cienko pokrojonego (opcjonalnie)
• sól morska

dodatki: 1 kg młodych ziemniaków, masło i koperek do ziemniaków

wykonanie:
posiekany szczypiorek i rzodkiewki włożyć do większej miski, posolić i wymieszać. dodać koperek, natkę pietruszki i ogórka jeśli go używamy. dodać sałatę i botwinkę, posolić i wymieszać.
wlać kefir, maślankę, jogurt, mleko i wodę, zamieszać. dodać ewentualnie więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję chłodnika. doprawić solą morską. trzymać w lodówce do czasu podania.
ziemniaki oskrobać, umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. odcedzić, dodać rozpuszczone masło lub skwarki. posypać koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation