Kuchnia

pasta~

Makaron z pomidorkami, cebulą, boczkiem i bazylią

składniki (na 3 osoby) :
250 g makaronu wstążki lub innego ulubionego
200 g chudego, wędzonego boczku
duża cebula
2 ząbki czosnku
ok. 300 g pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)
pęczek świeżej bazylii, ew. gałązka rozmarynu lub kilka listków szałwi
1/4 łyżeczki (najlepiej) świeżo mielonego, kolorowego pieprzu – mniej lub więcej wg. uznania
szczypta soli
szczypta cukru
ew. kilka kropli tabasco
łyżka grubo startego parmezanu lub innego sera w podobnym gatunku (chedar, dziugas itp.)

WYKONANIE:
1.Makaron włożyć do garnka z dużą ilością wrzątku. Osolić ok. 2 łyżeczkami soli i gotować wg. czasu podanego na opakowaniu. Wodę z gotowania zachować.
2.Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Kiedy lekko się zrumieni wyjąć go na talerz, a na tłuszczu z jego wytopienia usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie lekko zrumieniona, dorzucić drobno pokrojony lub rozgnieciony czosnek i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażyć kilka chwil aż pomidorki stracą jędrność i lekko zmiękną.
3.Nie wyłączając małego ognia pod patelnią dodać odłożony boczek, makaron z wody i pół szklanki wody z gotowania makaronu. Posypać siekanymi ziołami i doprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru. Przemieszać, posypać startym serem i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation