Kuchnia

paste&pate

Pasta po żydowsku (WĄTRÓBKA)

SKŁADNIK:
– pół kg wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)
– trzy szklanki mleka
– trzy duże cebule
– dwie – trzy łyżki oliwy
– duży pęczek posiekanej pietruszki
– ew. kieliszek winiaku (niekoniecznie)
– sól, pieprz, łyżeczka majeranku
– 2 łyżki oleju do smażenia cebuli

WYKONANIE:
Dodałam jeszcze 250 g sera mascarpone, dla lepszej smarowności, ale nie jest to konieczne, moja mama np. nie dodawała.
Pasta po żydowsku – przepis

Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, zalać mlekiem i gotować ok. 10 – 15 minut. Zmielić lub zblendować.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, osolić, dodać szczyptę cukru, podsmażyć mieszając, aż będzie złota i miękka. Dodać do mięsnej masy, zostawiając łyżkę do dekoracji. Osolić, dodać pozostałe przyprawy, dobrze wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation