Kuchnia

Ciasto

Ciasto zebraSkładniki:

- 5 jaj
- 480 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka oranżady, sprite, czegoś gazowanego, słodkiego i jasnego w kolorze
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 10 kropli olejku rumowego

Przygotowanie:

1. Mikserem lub też robotem kuchennym ubijamy jajka z cukrem na gęstą masę (na wysokich obrotach), puszystość powinna nabrać po około 10 minutach. Przełączamy mikser na mniejsze obroty, dolewamy oranżadę i olej, następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

2. Dzielimy masę na dwie części, jedną mieszamy z kakao, drugą zaś z dwiema łyżkami mąki. Bierzemy średniej wielkości torownicę, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki tartej wysypać.

3. Na środek tortownicy wylewamy na przemiennie po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 180 stopni. Ciasto możemy dodatkowo polać polewą czekoladową.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation