Kuchnia

Jabłkowe pychoty

Jabłecznik mamy


Jabłecznik mamy
Z maminego zeszytu 3/07/2016 2 Ciasta
To jedno z moich ulubionych ciast, które piecze mama. Zawsze jest tak samo pyszne, "udane" i nieporównywalne w smaku z innymi ciastami. Zapraszam na jabłecznik:

Składniki:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
3 łyżki śmietany 18%
1 1/2 kg jabłek + 2 jabłka świeże
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
1 1/2 kg jabłek pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć (jeśli są słodkie nie dodawać cukru, jeśli nie dodać wedle uznania).

Przestudzić. Następnie dodać 2 świeże, pokrojone jabłka i 2 łyżki bułki tartej. Przemieszać.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę - posiekać.

Wbić 1 całe jajko, dodać 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania spodu ciasta) i śmietanę.

Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.

Każdą z nich rozwałkować na "kształt prostokąta".

Pierwsze ciasto położyć na spód blachy wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.

Następnie wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka, przykryć drugim kawałkiem ciasta i ponakłuwać widelcem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 40 minut).

Odstawić do wystygnięcia. Polać lukrem (przepis).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation