Kuchnia

Jabłkowe pychoty

Szarlotka budyniowa


Składniki na ciasto:

300 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.

Składniki na masę z jabłek:

1 kg jabłek np. szara reneta
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek budyniowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z jabłek na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation