Kuchnia

Jabłkowe pychoty

Kruche ciasto z jabłkami i mango


Składniki:

300 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki.

Skłądniki na nadzienie:

4 jabłka np.szara reneta
1 dojrzałe mango
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 białka +1/2 szklanki cukru + 2 łyżeczki soku z cytryny+1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Mango obrać i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać, posypać cynamonem. Wyłożyć je na ciasto. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Do sztywnej piany dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i dokąłdnie wymieszać. Wyłożyć pianę na owoce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation