Kuchnia

OBIADKI I NIE TYLKO

LECZO Z KIEŁBASĄ
Składniki:
200 g podsuszanej kiełbasy
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
1 kg mieszanej papryki (czerwonej, zielonej, żółtej, białej)
1 kg pomidorów
1 – 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
sól
pieprz
mielona ostra papryka do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu

W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać smalec i wrzucić pokrojona w kostkę cebulę i pokrojona w plasterki kiełbasę. Smażyć co chwile mieszając przez kilka minut. Dodać rozgnieciony czosnek i podsmażać jeszcze około 5 minut.

Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, doprawić sola pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Mieszając, smażyć około 5 minut.

W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimna wodę i obrać je ze skóry, usunąć twarde części i pestki. Pomidory dodać do papryki i gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić leczo koncentratem pomidorowym, miodem i ewentualnie sola i pieprzem.

Leczo z kiełbasa podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego :- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation