Kuchnia

Makarony

Tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:

- makaron tagliatelle (około 250 g suchego)

- 5 suszonych pomidorów z ziołowej zalewy

- 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami

- 3 plastry szynki parmeńskiej

- 1 ząbek czosnku

- 150 g kremówki

- rukola do przybrania

- sól

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Na patelnię wlewamy olej ze słoika z pomidorami, wrzucamy pokrojony na plasterki czosnek, posiekane pomidory oraz podzieloną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską, podsmażamy pół minutki, aż czosnek zacznie się rumienić. Zmniejszamy ogień, wlewamy kremówkę i podgrzewamy mieszając wszystko razem. Gdy sos będzie gorący dodajemy ugotowany makaron, mieszamy aż sos go dokładnie oblepi i zdejmujemy z ognia. Podajemy udekorowany rukolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation