Kuchnia

Makarony

Ciasto na makaron |
- 250g mąki,

- jajko,

- woda,

- sól.

WYKONANIE :

Mąkę wysypujemy na stolnicę, do środka wbijamy jako i dodajemy szczyptę soli.
Ostrożnie dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, tak aby nie przyklejało się do stolnicy.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy cienko, ale nie zupełnie cieniutko. ;)

Z ciasta możemy wykonać makaron(WEJDŹ NA STRONĘ PRZEPISU) o różnych kształtach, poniżej przedstawiam trzy możliwości.
1 i 1A - z ciasta wycinamy kwadraty o wielkości 4,5cm na 4,5cm i zwijamy skośnie na np. mazak, kredkę itp. i sklejamy.

1B - za pomocą “karbowanego” noża do warzyw nasz makaron może uzyskać ” karbowany wygląd”. ;)

1C - tak otrzymamy makaron GARGANELLI.

2 - z ciasta wycinamy prostokąty o wielkości 4,5cm na 3cm, środek ze sobą sklejamy, tak otrzymamy makaron FARFALLE.

3 – rozwałkowane ciasto posypujemy mąką i zwijamy w rulon, po czym kroimy cienkie paski i rozwijamy każdy osobno, tak otrzymamy makaron TAGLIATELLE.

Gotujemy w osolonej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation