Święta i uroczystości

Święta

WIELKANOC
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA

SKŁADNIKI
6 PORCJI
1 kg surowej białej kiełbasy
2 cebule
150 g parzonego / wędzonego boczku

ZALEWA
1/4 szklanki piwa (lub białego wina) lub 2 łyżki octu
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego włożyć kiełbasę. Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić na plasterki, dodać do kiełbasy.
Składniki zalewy wymieszać w miseczce: piwo lub wino, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek i zmielony pieprz. Polać po kiełbasie, następnie posypać pokrojonym w kosteczkę boczkiem.
Naczynie przykryć (folią aluminiową lub pokrywą) i piec przez 45 minut, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez kolejne 45 minut.
W razie potrzeby na koniec można ustawić funkcję grilla i zrumienić kiełbasę piekąc ją przez kilka dodatkowych minut.
PROPOZYCJA PODANIA
chleb lub puree ziemniaczane / chrzan / ogórek kiszony
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation