Święta i uroczystości

Święta

Pierniczki jak z Kopernika -
Składniki
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 czubata łyżka miodu
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 25g świeżych drożdży
– 40g miękkiego masła
Przepis

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 40 pierniczków. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation