Święta i uroczystości

Święta

Zupa grzybowa

– ok. 6- 8 dkg suszonych grzybów, najlepiej borowików
– trzy kulki ziela angielskie, trzy listki laurowe
– trzy, cztery duże pietruszki
– trzy, cztery marchewki
– pół dużego selera
– por
– duża cebula
– łyżka masła
– 200 ml kwaśnej śmietany
– łyżka mąki
– ugotowany makaron wstążki albo łazanki

WYKONANIE
Grzyby namoczyć w dwóch, trzech szklankach wody. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczora, żeby mogły się moczyć przez całą noc, albo przynajmniej przez godzinę, dwie. Ugotować w wodzie, w której się moczyły, lekko ją soląc. Wyjąć z wywaru, pokroić w paski, wodę zachować. Warzywa obrać i wrzucić do garnka razem z zielem i listkami laurowymi, zalać wodą, zagotować, zmniejszyć lekko ogień, osolić (ok.1/2 łyżki). Cebulę przekroić na pół i opalić w miejscu przekrojenia nad palnikiem albo na suchej patelni, aż do uzyskania czarnego koloru. Dorzucić do garnka. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać wywar z grzybów, wrzucić pokrojone grzybki, dodać łyżkę masła. Śmietanę rozrobić w kubeczku z mąką. Dodać do niej kilka łyżek wywaru, rozrobić by nie było grudek. Dolać do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation