Kuchnia

bezglut

Gofry owsiane

Składniki (ok. 8 gofrów):

200 g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki oleju kokosowego (45 g)
2 łyżki syropu klonowego
300 ml mleka
1 jajko (wielkość L)
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
Płatki owsiane zmielić w drobny pył, dodać cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać. Olej kokosowy roztopić z syropem na niewielkim ogniu. Dodać do mleka wymieszanego z roztrzepanym mlekiem i ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać i dodać przygotowane suche składniki. Ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż ciasto napęcznieje, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor (u mnie ok. 5 minut). Podawać z ulubionymi dodatkami, choć są tak pyszne, że można je jeść bez niczego ; )

Smacznego!

Uwaga! W wersji bezglutenowej należy zwrócić uwagę, czy płatki owsiane i proszek do pieczenia są bez glutenu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation