Kuchnia

bezglut

Ciasto czekoladowe z bezą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

CIASTO CZEKOLADOWE
125 g masła
125 g cukru
300 g ciemnej czekolady
2 łyżki oleju roślinnego
6 jajek

BEZA CZEKOLADOWA
3 białka jajek
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi
2 łyżeczki kakao
40 g ciemnej czekolady

DO PODANIA
np. wiśnie amarena, wiśnie w syropie itp. lub konfitura/sos/mus malinowy, FRUŻELINA Z MROŻONYCH OWOCÓW
bita śmietana

PRZYGOTOWANIE

CIASTO CZEKOLADOWE
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować formę o średnicy 23-24 cm. Do miski włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce), wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Do drugiej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Do jajek wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.

BEZA CZEKOLADOWA
Do misy miksera włożyć białka i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Zmiksować z mąką ziemniaczaną, następnie dodać kakao i roztopioną czekoladę i niedokładnie wymieszać (2-3 razy przemieszać łyżką).
Bezę wyłożyć na ciasto czekoladowe i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 10 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze przez 7 minut. Ciasto czekoladowe powinno opaść tak aby beza wypełniła wgłębienie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation