Kuchnia

Przepisy

Konfitura z płatków róży

Składniki (na jeden słoiczek wielkości przecieru)
1 szkl mocno ubitych i ugniecionych płatków róży*
1 szkl cukru
1/2 kieliszka wódki

do makutry dajemy płatki, zasypujemy cukrem i dolewamy wódkę. Drewnianą pałką ucieramy do momentu aż cukier się rozetrze a całość nabierze konsystencji konfitury. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić wyparzonymi i suchymi zakrętkami. Nie wymaga pasteryzowania z uwagi na dużą ilość cukru


*płatki powinny mieć usunięte białe końcówki wówczas nie będą gorzkie. Ja robiłam z różnych róż i jedno po prostu były gorzkie i już a drugie pomimo białych końcówek były w całości pyszne. Najlepsza jest z róży pomarszczonej rosnącej dziko z dala od dróg. Te gorzkawe po roztarciu ich z cukrem i wódką zatraciły tę goryczkę. Można też płatki przelać wrzątkiem przed rozcieraniem, ale ja tego nie robiłam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation