Kuchnia

Zdrowy deserek

Sernik na zimno z jagodami | Serving Dumplings

Potrzebujesz

sos jagodowy
100 g jagód
1 łyżka soku z cytryny
20 g cukru

spód z płatków owsianych
220 g płatki owsiane, błyskawiczne
110 g oleju kokosowego, roztopionego
30 g cukru

masa serowa
składniki mleczne powinny być zimne, prosto z lodówki
250 g sera Philadelphia
200 ml śmietany kremówki
100 g jogurtu greckiego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
+
świeże jagody do posypania

Przygotować
Zacząć od sosu. Jagody, cukier i sok z cytryny ugotować w małym rondelku na średnim ogniu, aż zmiękną i cukier się rozpuści, około 5 minut. Zmiksować na mus. Odstawić na bok.

Zrobić spód. Płatki owsiane, cukier i olej kokosowy włożyć do malaksera. Zmiksować. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Mieszankę mocno wcisnąć w dno i w boki tortownicy. Umieścić w lodówce i przygotowywać masę serową.

Do dużej miski wlać śmietanę i ubić z cukrem pudrem i jogurtem. Dodać skórkę z cytryny, sok i ekstrakt waniliowy oraz 1/3 sera Philadelphia. Miksować przez ok. 1 minutę. Teraz dodać 1/2 pozostałego sera i miksować przez ok. 1 minutę. Dodać resztę i ubić na sztywno.

Wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię. Wykładać łyżką mus jagodowy na masę serową, a następnie wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków zrobić zawijasy. Wstawić na godzinę do lodówki. Udekorować jagodami. Podawać na zimno. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation