Kuchnia

Zdrowy deserek

Jaglane kuleczki Rafaello+ Warsztaty ŻYJĘ Z PASJĄ | Nastoletnie Wypiekanie

Składniki: (na około 35 sztuk)

Kuleczki:
200 g kaszy jaglanej
700 ml mleka
100 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia kuleczek
100 g miodu
30 g oleju kokosowego
ok. 35 sztuk blanszowanych migdałów

Przygotowanie:
Kuleczki: Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą zimną wodą, następnie przelać wodą gorącą. Odsączyć. W garnku podgrzać mleko. Gdy będzie gorące wsypać kaszę jaglaną i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka (co jakiś czas, w szczególności pod koniec gotowania, można przemieszać, by się nie przypaliła). Garnuszek zdjąć z palnika, wsypać wiórki kokosowe, wlać miód i olej kokosowy. Całość zmiksować blenderem do gładkości, pozostawić do przestudzenia.

Z lekko ciepłej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej wcisnąć po jednym migdale, a na końcu obtoczyć w wiórkach kokosowych. Jaglane kuleczki Rafaello są gotowe, choć warto schłodzić je jeszcze 30-60 minut w lodówce. Smacznego zdrowego! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation