Kuchnia

przetwory mięsne

Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym

Składniki:
ok. 400g łososia
kilka gałązek świeżego koperku
3 dość duże ząbki czosnku
100g masła
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Łososia opłukać, osuszyć, przekroić na dwa paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu.
Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wyrobić jednolite ziołowe masełko.
Na każdym pasku łososia rozłożyć wzdłuż ziołowe masło. Doprawić solą i pieprzem.
Piec łososia przez ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Nie należy piec go za długo, ponieważ będzie wtedy zbyt suchy. Pod koniec pieczenia można również przykryć łososia folią spożywczą, by pozostał bardziej soczysty.
Jako dodatek sprawdzą się ziemniaki pieczone w piekarniku (zobacz przepis).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation