Kuchnia

przetwory mięsne

Schab w mleku

1,3 kg schabu bez kości
2 litry mleka
musztarda
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
100 g.masła
sól,pieprz
5 ząbków czosnku

Schab natrzeć solą ,pieprzem i musztardą,włożyć na pojemnika odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzać masło i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
W głębokim rondlu zagotować mleko z 0,5 łyżeczką soli , włożyć do niego mięso wraz z masłem z patelni, liście laurowe i ziele angielskie oraz 5 pokrojonych w plasterki czosnku.
Gotować około 1,5 godziny na małym ogniu, a w miarę jak mleka będzie ubywać dodawać nową porcję gorącego mleka(musi być nim cały przykryty)
Schab pozostawić w mleku aż do całkowitego wystudzenia.
Jest soczysty,wyśmienity na kanapki,jak również podany na ciepło do obiadu.

Amatorom czosnkowego posmaku polecam naszpikować mięso czosnkiem ,lub natrzeć nim schab razem z solą, pieprzem i musztardą przed pieczeniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation