Kuchnia

przetwory mięsne

Schab duszony w sosie pieczarkowym

500 g schabu wieprzowego
sól, pieprz
olej do smażenia
Schab w Sosie Pieczarkowym - Przepis - Słodka Strona
ok. 1/3 szklanki mąki
4 liście laurowe
5 kuleczek ziela angielskiego
kilka kuleczek całego pieprzu kolorowego

Sos Pieczarkowy:
250 g pieczarek
duża cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
Schab w Sosie Pieczarkowym - Przepis - Słodka Strona
2 łyżki kwaśnej śmietany

Schab Duszony w Sosie Pieczarkowym - Sposób przygotowania:
Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc.
Schab w Sosie Pieczarkowym - Przepis - Słodka Strona

Każdy z kotlecików smażymy na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia, a nawet zbrązowienia.

Gdy już każdą porcje schabu podsmażymy, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalewamy ok. 700 ml wody.
Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut.

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody.

Schab wyjmujemy z gotującego się wywaru i przekładamy do szczelnego naczynia aby nie wystygło.
Do wywaru dodajemy przesmażone pieczarki. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty dodajemy więcej wody, gdy za rzadki możemy zagęścić wlewając łyżeczkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Na końcu, po lekkim przestudzeniu sosu dodajemy śmietanę.

Do powstałego sosu wrzucamy mięso i wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut.

Gotowy schab podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation