Kuchnia

Chlebuś

Chleb pszenny graham na zakwasie - przepis blogera - ugotuj.to
CHLEB PSZENNY GRAHAM NA ZAKWASIE - PRZEPIS BLOGERA - składniki:
300 g zakwasu żytniego
2 łyżki mąki żytniej typ 2000
4-5 łyżek ciepłej wody
500 g mąki pszennej 1850
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
ciepła woda (tyle
żeby wyrobić elastyczne ciasto)
CHLEB PSZENNY GRAHAM NA ZAKWASIE - PRZEPIS BLOGERA - sposób przygotowania:
Do zakwasu dodajemy mąkę żytnią i wodę, mieszamy, odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce. Do aktywowanego zakwasu dodajemy mąkę, sól, drożdże i oliwę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką dolewając ciepłą wodę lub, w razie potrzeby, podsypujemy mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Podsypując co jakiś czas odrobinę mąki wyrabiamy ciasto na blacie ok. 10 minut, aż zrobi się bardziej miękkie i podatne na ugniatanie. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie można naciąć ostrym nożem wierzch bochenka. Pieczemy w 180 C przez ok. 50 min do godziny co jakiś czas smarując chleb wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation