Kuchnia

Chlebuś

Chleb mieszany ze śliwką na zakwasie
Składniki:

0,5kg mąki żytniej
1kg mąki pszennej
500g zakwasu pszennego
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki nasion słonecznika
0,5 szklanki nasion dyni
150g suszonych śliwek
1,5l wody

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać przez ok. 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewać wody, aż do konsystencji budyniu( to chyba najtrafniejsze porównanie jakie nasuwa mi się na myśl).
Dwie duże keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do nich ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Gdy ciasto urośnie do wysokości form posmarować je z wierzchu wodą, nagrzać piekarnik do 190ºC i piec ok. 1,5-2 godzin. U mnie przez 1,5 godziny włączone jest grzanie góra-dół, a na ostatnie pół godziny piecze się sam dół.
Po upieczeniu jeszcze gorący wyjąć z form, obrać z papieru do pieczenia wstawić na kratce do gorącego piekarnika przy lekko uchylonych drzwiach. Pozostawić tak do wystygnięcia, a następnie owinąć w czysty ręcznik i zostawić na ok. 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation