Kuchnia

...przepisy-zupy...

Zupa kalafiorowa po azjatycku,
Składniki:

na 5-8 porcji

2 litry buljonu z kurczaka
1 puszka kokosowego mleka, 400 g
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka brązowego cukru
3-4 łyżki sosu rybnego (fish souce)
2 zdzibła cytrynowej trawy
2 łyżki soku z limetki (opcjonalnie)
garść świeżej kolendry
Wykonanie:

Do ugotowego buljonu z kurczaka wlej mleko kokosowe. Dodaj kalafior podzielony na różyczki, a następnie marchewkę, pietruszkę i seler, obrane i pokrojone w kostkę.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju z dodatkiem pasty curry i brązowego cukru i również dodaj do zupy. Przypraw zupę sosem rybnym.
Zgnieć cytrynowa trawę w najgrubszym miejscu i dodaj do zupy. Gotuj kalafiorową przez 20 minut.
Przed podaniem pokrój grubo kolendrę i dodaj do zupy wraz z sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation